Sungazing buiten de zomerperiode

Sungazing in het voorjaar

Het starten met sungazing aan het begin van een nieuw jaar, meteen op het moment dat de zon zich na de donkere dagen meer laat zien, heeft een aantal voordelen:

• In de winterperiode neemt de vervuiling van het lichaam toe. We eten meer ‘stevige kost’ voor extra warmte en stevigheid. Deze voeding bevat overwegend meer dierlijke eiwitten, verzadigde vetten en zetmeel. Daarnaast worden er meer zoetigheden en frituurproducten gegeten.
• Na de feestdagen raken we door sungazing het extra gewicht sneller en makkelijker kwijt. Goede voornemens, diëten, extra inspanningen worden daardoor overbodig. Het gaat allemaal makkelijker en meer vanzelf…
• Het korter en donkerder worden van de dagen alsmede het meer binnen zitten, zorgt ervoor dat we minder zonlicht opnemen. Aan het begin van het nieuwe jaar ontstaat er een piek in depressiviteit (de zogenaamde winterblues) die nog maanden kan doorwerken.
• Door de bovenstaande leefsituatie in de winterperiode gaat onze energiehuishouding sterk achteruit.
• Starten met sungazing in januari-februari zorgt er voor dat we de winterblues eerder “te lijf gaan”. Het lichaam begint eerder met reinging en gaat automatisch lichter eten. Met aansluitend de zomer kunnen we daardoor makkelijker de volgende winter doorkomen. Depressiviteit, vervuiling en toename van gewicht zal het jaar erop minder van toepassing zijn. 

Sungazing in het najaar
In het najaar zijn we verwend met al het zonlicht van het voorjaar en de zomer. De dagen worden in het najaar donkerder, korter, kouder en natter en dit zijn redenen om (deels onbewust) meer binnen te begeven. Jammer!

Juist in het najaar kunnen we extra gebruik maken van het opgedane zonlicht door sungazing in de afgelopen zomer en hierop aanvullend mee door te gaan. Onze batterij blijft langer opgeladen en helpt zo mee de winter beter door te komen.

Sungazing in de winter
In de winter hebben wij te maken met een vochtig, nat en daarmee gepaard gaand donker winterweer. De aanwezigheid van zonlicht is minimaal in deze periode van het jaar.

Zonlicht, middels sungazing, geeft ons warmte en licht in de vorm van energie. Deze energie zorgt ervoor dat we minder eten, gelukkiger voelen en dichter bij onszelf blijven. Zonlicht middels sunbading in de winter, zorgt voor extra en belangrijke vitamine D.

Sungazing in de winter zorgt ervoor dat we het nieuwe jaar, de nieuwe lente er beter voorstaan en sneller profeit hebben van licht in ons lichaam.

Sungazing in combinatie met sunbading (zonnebaden) is essentieel in de winter. “Pak wat je pakken kan”. Stel sungazing en sunbading als een van de hoogste prioriteiten in de winter.”

Voor meer informatie verwijs ik naar het boek “Sungazing”.